2.Borderlinemoeder: type 'Hermit'

De Amerikaanse psychiater James Masterson onderscheidde vier typen borderlinemoeders. In dit artikel aandacht voor het tweede type: 'Hermit'. Dit type is angstig en vindt het leven gevaarlijk.

 

borderlinemoeder borderline moeder narcistische wereld ontvlucht opvoeding kind www.omstandersvan.nl narcistische wereld ontvlucht jasmijn couwenberg boek

(deze beschrijving is ook van toepassing op vaders met borderline en op andere relaties dan de ouder-kindrelatie)

 

Het Hermit-type wantrouwt iedereen uit angst om verzwolgen te worden. Ze bouwt een dikke beschermlaag om haar kwetsbaarheid heen en bewaakt deze door overal controle over uit te oefenen, waarbij ze vooral op andermans schuldgevoel inspeelt.

 

Angst is haar leven, zonder angst is er leegte. De angst regeert haar hele leven, doordat ze onafgebroken alert is op verborgen signalen en stiekeme bedoelingen van anderen die ze al vindt in ansichtkaarten, cadeaus, uitnodigingen en onschuldige opmerkingen.

 

Ze voelt zich bedreigd

Overal ziet deze borderlinemoeder bedrog, complotten en rampen, ze lijdt onder fantasieën over problemen die haar of anderen treffen, en ze verwacht hetgeen ze nodig heeft, te verliezen. Dat laatste verklaart waarom ze zo bezitterig is en niet wil dat anderen haar spullen verplaatsen of lenen.

 

Ze is zo waakzaam dat ze nooit kan genieten of zich comfortabel voelt, en de angst houdt haar zelfs regelmatig wakker. Ziekte vormt ook een bedreiging en ze zal net zo hysterisch reageren op het stoten van een teen als op het breken van een lichaamsdeel. Ze huilt en schreeuwt het uit; niet van de pijn, maar van angst

 

Op de achtergrond blijven

Ze houdt zich liever op de achtergrond en is het enige type borderliner dat wél alleen kan zijn, alhoewel ze daar geen plezier aan beleeft. Ze wil gewoon met rust gelaten worden omdat dat veilig is. Dat betekent niet dat ze geen verlatingsangst heeft, maar meer nog dan verlating vreest zij afwijzing, want dat betekent falen: een nachtmerrie voor de perfectionistische Hermit.

 

Bij afwijzing ligt middelenmisbruik op de loer (eten, alcohol, seks); geldverkwisting niet, want dat bedreigt haar zekerheid. Ze kan paranoïde worden van wanhoop.

 

Bijgeloof

Bijgeloof is nog een manier om de controle te houden, bijvoorbeeld een vakantie afzeggen vanwege een slecht gevoel of een nieuw huis afwijzen omdat de vorige bewoner er aan een hartaanval overleed, of ze heeft geluksgetallen.

 

Eigenwaarde kan ze halen uit werk of hobby's. In gezelschap is ze gesloten, flirt ze zelden en lijkt ze sterk; ze kan wel bot zijn, maar zelden luid of dramatisch. Maar zodra ze iemand begint te vertrouwen, is ze weer verdwenen.

 

Innerlijke schande

Anderen straft ze door hen buiten te sluiten, bijvoorbeeld door pruilen, sarcasme, onredelijke eisen, driftbuien, oorlogszucht of een ijskoude stilte. Haar innerlijke schande drukt ze uit in kritiek op anderen.

 

Sommigen plegen zelfmoord, meestal zonder aankondiging, wanneer ze de duisternis in zich nog meer vrezen dan het leven zelf. Zelfmoord voelt dan als een overwinning, de ultieme manier van zelfbescherming tegen het gevaar van het leven.

 

Angst staat centraal in de opvoeding

Haar overcontrolerende en verstikkende opvoedingsstijl verlamt haar kinderen. Die leren dat het leven heel gevaarlijk is en ze trekt hen mee in haar beschermende cocon om hen in duisternis op te voeden ter bescherming van het gevaar, dat niet meer dan een projectie van haar eigen angst is. Deze kinderen raken gewend aan angst en voelen zich alleen normaal wanneer ze bang zijn, niet eens wetend waarvoor precies.

 

De autonomie van het kind is bedreigend en het kind mag dan ook niet op ontdekking uit gaan. Het kind durft geen fouten te maken, mooie kansen aan te grijpen, vertrouwen te ontwikkelen en denkt het leven niet aan te kunnen.

 

Volwassen kinderen kunnen allerlei angstgerelateerde klachten hebben zonder de échte oorzaak te kennen: de vroege ervaring van gevangenheid bij moeders.

 

(bron: 'Understanding the Borderline Mother', Christine Ann Lawson)

 

4 typen borderlinemoeders

Commentaren: 0 (Discussie gesloten)
    Er zijn nog geen commentaren.