1.Borderlinemoeder: type 'Waif'

De Amerikaanse psychiater James Masterson onderscheidde vier typen borderlinemoeders. In dit artikel aandacht voor het eerste type: 'Waif'. Dit type is hulpeloos en vindt het leven te moeilijk.

 

borderlinemoeder borderline moeder kind opvoeding narcistische wereld ontvlucht www.omstandersvan.nl jasmijn couwenberg

(deze beschrijving is ook van toepassing op vaders met borderline en op andere relaties dan de ouder-kindrelatie)

 

Het Waif-type verlangt zo naar liefde, maar vindt het zichzelf niet waard. Ze vindt zichzelf een mislukkeling en heeft alle hoop verloren omdat de goede dingen in haar leven toch nooit lang duren.

 

Huilbuien, paniekaanvallen en depressies komen bij haar vaker voor dan woede en er kan sprake zijn van psychoses met paranoïde gedachten, achtervolgingswanen en een afschuwelijk gevoel van eenzaamheid.

 

Met haar fragiele voorkomen verleidt ze makkelijk anderen. In gezelschap kan ze (soms té) open en spontaan zijn, maar vervolgens onverschillig weer weglopen. Wanneer ze aandacht wilt, kan ze hysterisch worden.

 

Hulpeloosheid voelt veilig

Ze vist naar complimenten maar weigert deze, ze zoekt naar aandacht maar verstopt zich dan, en klaagt jammerlijk maar weigert hulp. Hulpeloosheid maakt namelijk dat ze zich 'veilig' voelt: hulp accepteren en tegelijkertijd de controle houden is niet met elkaar te verenigen. Niets hebben is veiliger dan méér hebben; wat je niet hebt, kun je ook niet verliezen.

 

Hulpeloosheid beschermt haar tegen zowel nabijheid als verlies. Ze presenteert zich als slachtoffer, maar wil niet gered worden. Op deze passieve wijze controleert ze anderen en bindt ze hen aan zich. Fantasie voelt eveneens veiliger dan de realiteit; velen creëren een geheime fantasie waarin ze andere eenzame mensen ontmoeten zoals zijzelf en helden en met een happy end.

 

Slordigheid

Deze borderlinemoeder misinterpreteert onschuldige opmerkingen als kritiek en wijst anderen af nog voordat ze haar kunnen bekritiseren. Afwijzing en verlating drijven haar tot depressie, impulsief gedrag, verslavingen en woede. Dit kan soms leiden tot zelfverwonding of suïcidale gedachten.

 

Ze heeft moeite voor zichzelf en haar bezittingen te zorgen en zichzelf te behoeden voor uitbuiting, ongelukken en ziekten. Haar hulpeloosheid leidt tot slordigheid, bijvoorbeeld vergeten de auto op slot te doen of een tas vergeten, waarin ze bevestigd ziet dat ze niets goeds verdient. Zoals in haar jeugd het geval was, zal ze zich opnieuw volledig overgeven in relaties wat de kans op uitbuiting vergroot. Ze heeft om de haverklap kwaaltjes of verwaarloost haar gezondheid.

 

Wisselende behandeling

Haar kinderen behandelt ze afwisselend nalatig of overbezorgd waardoor ze wisselend over haar denken. Ze heeft zoveel zorg nodig dat haar kinderen al vroeg leren om voor zichzelf te zorgen. Ze hebben het gevoel te falen in hun taak om haar te helpen.

 

Soms laat ze haar kinderen vrij en verwent ze hen, en geeft ze hen wat ze zelf nodig heeft. Soms geeft ze meer geld uit aan haar kind dan aan zichzelf, alhoewel op de verkeerde manier. Dan verwent ze het kind impulsief met bijvoorbeeld dure kleding, maar zet ze geen geld opzij voor zijn studie.

 

Extreem schuldgevoel

Haar kinderen krijgen de boodschap mee dat het leven moeilijk is en het hopeloos is om doelen na te streven. Eenmaal volwassen kunnen ze denken overal of juist nergens recht op te hebben. Lawson noemt het voorbeeld van een vrouw die net een nieuwe jurk had gekocht en wiens moeder op dezelfde dag gewond raakte bij een auto-ongeluk. Ze associeerde haar 'zelfzuchtige' daad met het ongeluk en bracht de jurk terug naar de winkel.

 

(bron: 'Understanding the Borderline Mother', Christine Ann Lawson)

 

4 typen borderlinemoeders

Commentaren: 0 (Discussie gesloten)
    Er zijn nog geen commentaren.