· 

Van jezelf houden en jezelf waarderen

Omgaan met een narcist of borderliner ondermijnt je zelfvertrouwen ernstig. Je houdt er een flink minderwaardigheidscomplex aan over. Hoe leer je weer om van jezelf te houden en jezelf te waarderen?

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner relatie opvoeding ouders kind kinderen vader moeder eigenwaarde

Onderstaand artikel over zelfwaardering en zelfvertrouwen, inclusief de oefening, is een passage uit mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' uit het hoofdstuk over zelfontwikkeling. 

 

Je kunt enorm worstelen met je zelfwaardering, omdat je van de narcist of borderliner voortdurend hoort dat je niet goed genoeg bent, dat je een slecht mens bent en alles verkeerd doet. Je kunt sterk het gevoel hebben dat je het niet waard bent om op deze wereld te zijn, en iedere vernedering bevestigt dit steeds weer.

 

Je wordt zelf je grootste vijand: de ander haalt jou neer, maar onbewust laat jij jezelf vervolgens niet opkrabbelen omdat je (eveneens onbewust) volledig meegaat in wat de ander van jou vindt. Dat is niet zo vreemd: als je gedurende een langere periode dagelijks meermalen negatieve feedback krijgt, ga je er vanzelf in geloven. Dit moet je jezelf zeker niet aanrekenen, want de narcist of borderliner heeft jou zover gebracht. 

 

De allerbelangrijkste reden waarom jij wél de moeite waard bent, is simpelweg omdat jij nu het volste recht hebt om van je leven te genieten en nog een hele hoop hebt in te halen. Je verdient het na al die ellende om gelukkig te zijn en alleen daarom al ben jij de moeite waard om voor te vechten. Jij mág alle moeite voor jezelf doen die nodig is, jij mág van het leven genieten en jij mág jezelf verwennen, omdat je dat al die jaren en misschien wel je hele leven nooit hebt kunnen -beter gezegd: mogen- doen. 

 

Je bent een goed mens!

Zeg tegen jezelf: 'Ik ben geen slecht mens. Ik ben een goed mens dat wel eens een foutje maakt.' Fouten maakt iedereen en die hoeven niet meteen je zelfwaardering aan te tasten, als je onthoudt dat je niet perfect hoeft te zijn. Je bent een waardevol mens met perfecties en imperfecties. Dat maakt je ook mens; ultiem perfect kan alleen een robot zijn.

 

Zelfwaardering betekent ook dat je jezelf niet tot het uiterste dwingt. Dat je niet te streng voor jezelf bent. Je hoeft jezelf nooit te dwingen tot dingen die je niet wilt. Je mag fouten maken. Wees gewoon aardig voor jezelf. Je mag alles, je moet niets. Vervang het woordje 'moeten' door 'mogen.' Gun jezelf de tijd, energie en moeite om jezelf te gaan waarderen. 

 

Ook dit is een vorm van negatief in positief ombuigen: de gedachte dat je waardeloos bent, zet je om in de gedachte dat je waardevol bent. In plaats van dat je jezelf een slecht mens vindt, vind je jezelf een goed mens. Juist doordat je telkens hoorde hoe slecht je was, mag je jezelf nu een goed en waardig mens noemen en jezelf daarnaar behandelen. Je hebt nooit de kans gekregen om jezelf te ontwikkelen en jezelf te mogen zijn, tot vandaag. Vanaf nu mag je van jezelf houden.

 

Oefening

Om te weten hoe je anders over jezelf mag gaan denken, moet je eerst weten hoe je nu over jezelf denkt en waarom.

1.Noteer je huidige, negatieve opvatting.

2.Waar komt deze opvatting vandaan?

3.Sta erbij stil in hoeverre dit waar is.

4.Hoe kun je dit kunt ombuigen in iets positiefs?

 

Bijvoorbeeld:

1.'Ik doe altijd alles verkeerd.' 

2.Dat krijg ik altijd te horen van anderen, in het bijzonder van de narcist of borderliner.

3.Dat zegt meer over hen dan over mij, het zijn projecties en ontstaan vanuit hun eigenbelang. Deze opvatting zegt eigenlijk helemaal niets over MIJ!

4.Er werden zulke hoge eisen aan mij gesteld dat het onmogelijk was daaraan te voldoen. Toch heb ik me daar wel altijd voor ingezet. Positief is dus dat ik bereid ben mijn best te doen en een doorzetter ben. Ik heb mijn gedrevenheid echter altijd ingezet voor anderen, vanaf nu mag ik dit voor mezelf gaan doen. 

 

Veel succes!

 

Commentaren: 1
  • #1

    tine (woensdag, 31 januari 2018 20:40)

    prachtig en genezende woorden!
    maar tegelijk komt in me op dat ik de narcistische ouder niet helemaal kan onverschillig als slecht wil bestempelen, deze is nog steeds een mens (met oorspronkelijk goede bedoelingen die er vervormd door een diepe grote angst uitgekomen zijn? - niet goed te praten maar misschien wel te vergeven?):::want in dit geval mijn vader had zelf een traumatische jeugd waar hij nooit de passende heling heeft voor gekregen::
    wiens schuld is het dan wel? zijn vader of..? hoe kom je dan uit die cirkel als je de oorsprong/oorzaak van het probleem(gedrag) wil aanpakken?