Wat als de narcist of borderliner weer contact opneemt?

Je hebt je relatie met de narcist of borderliner verbroken, maar hij of zij laat niet los en blijft gewoon contact zoeken. Wat doe je dan? Hieronder een blog die ik destijds in 2012 schreef nadat ik de relatie met mijn narcistische ex-partner had verbroken. 

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner bellen telefoon stalking contact mobiel

Het is nog maar net uit. Natuurlijk ben ik bang dat hij weer zou bellen om me voor de zoveelste keer te laten zwichten voor zijn charmes. Ik ben gestresst en bang, en schrik al bij het zien van het lichtje van mijn mobiel dat altijd om de paar minuten flikkert.

 

Zijn regime (hij heeft altijd de nodige telefoonterreur toegepast) zit kennelijk nog steeds in mijn hoofd, weer laat ik me onbewust beïnvloeden door hem, door het normaal te vinden om op te nemen.

 

Ik hóef helemaal niet op te nemen!

Na twee dagen dacht ik: 'Ben ik nou helemaal gek? Ik hóef hem toch niet te woord te staan? Ik hoef überhaupt niet eens op te nemen!' Mijn woorden neemt hij nooit serieus (sterker nog: hij praat er doorheen) en zijn woorden doen mij alleen maar pijn. Ik ga dus helemaal niet opnemen als hij belt! 

 

En jawel, daarnet werd ik gebeld. Ik schrok me rot en wilde, ondanks dat ik me zo stoer had voorgenomen om niet op te nemen, naar mijn mobieltje lopen. Ik was écht van plan op te nemen, maar toen op het schermpje het nummer van iemand anders verscheen, wist ik dat hij het helemaal niet was.

 

Toch weer even gehuild, want iets in me bewoog me ertoe om toch op te willen nemen. Hij heeft zichzelf zo in mijn hoofd vastgeworteld, dat het best wel tijd nodig heeft om hem eruit te krijgen.

 

Vijf maanden later: nog steeds berichtjes

Nog steeds komen er af en toe berichtjes binnen, met de gekste dingen:

 • 'Schatje, wil je een nieuwe agenda voor me kopen?'
 • 'Ik snap nog steeds niet waarom je weg bent, zullen we vanavond uit eten gaan?'
 • 'Heb je een ander?'
 • 'Hou je nog van me?'
 • 'Ik mis je.'
 • 'Ik ben zo alleen, ik kan niet leven zonder jou.'

Hij praat enkel over zichzelf

Opvallend is dat hij alleen maar over zichzelf praat. Geen enkele keer de vraag hoe het met mij gaat, en geen enkele spijt of excuses. Dat berichtje over het kopen van die agenda, raakte me om de een of andere reden enorm. Hoe durf je zoiets te vragen? Alsof we nog gewoon samen zijn en er helemaal niets aan de hand is.

 

Er kwam zoveel bij me naar boven, en toen voelde ik dat er kennelijk toch nog een restje sympathie voor hem was overgebleven in mijn hoofd. Eerst dacht ik nog wel eens: 'Hij heeft een psychische stoornis en daar kan hij niks aan doen, daar kies je niet voor.' Maar na dat berichtje denk ik er heel anders over. Iemand die zo vreselijk blijft doen, verdient geen enkele sympathie.

 

Vol van zelfmedelijden

Hier nog wat letterlijke uitspraken uit de verschillende berichtjes, waar het zelfmedelijden van afdruipt:

 • ‘Altijd laten mensen mij in de steek, waarom doet iedereen zo? Ik ben altijd alleen geweest en nu weer.'
 • 'Vergeet niet dat ik zielsveel van je hou, ik had alleen jou en verder niemand.'
 • 'Jij deed alles voor me en nu moet ik het weer zelf doen.'
 • 'Je hebt me in de steek gelaten.'
 • 'Ik weet dat iedereen gebruik van mij maakt. Jij zei dat je niet zo was, maar kijk wat je nu doet.'
 • 'Waarom heb je in het begin niet meteen gezegd dat je me zou verlaten?'
 • 'Ik ben door jouw liefde in de val gelopen.'
 • 'Ik heb de hele nacht niet kunnen slapen, dat komt ervan als je van iemand houdt.'
 • 'Als ik wakker word, zie ik onze foto, zo zie ik jou elke dag. Wat moet ik anders, ik hou toch van jou?'
 • 'Ik slaap nog steeds onder dezelfde deken waar wij toen onder lagen, die heb ik nooit meer gewassen.' 

Toen ik zei dat hij eens volwassen en zelfstandig moet worden, antwoordde hij: 'Ik was zelfstandig totdat jij in mijn leven kwam, ineens veranderde alles.'

 

Volgens hem is de relatie helemaal niet over

Volgens hem is het niet uit tussen ons. 'Jij maakte het uit, maar ik niet. Dus het is niet uit. Uitmaken doen mensen alleen als ze een ander hebben. Voor mijn gevoel is het niet uit, je bent nog steeds bij me.' Hij is zelfs zijn huis aan het opknappen voor als ik weer langskom.

 

Stop met verantwoording afleggen

Onthoud: je hoeft nooit op te nemen of te reageren, en je hoeft nooit uit te leggen waarom je dat niet doet. Als je je door zulke discussies laat meeslepen, is het einde zoek. Zeg gewoon iets neutraals, zoals 'Ik was bezig', en herhaal dit zo vaak als nodig wanneer de ander doorvraagt.

 

Gun jezelf ook de tijd om jezelf dit nieuwe gedrag aan te leren, misschien zal je toch een keer zwichten en dat is ook niet erg. Het is mij meerdere keren overkomen dat ik toch weer reageerde. Het is een proces van vallen en opstaan en niets gaat in één keer goed. 

 

Verbreek alle banden!

De beste oplossing is echter nog altijd alle banden verbreken. Later blokkeerde ik hem, maar hij kocht steeds weer nieuwe prepaidkaartjes. Dan zag ik een nummer staan wat ik niet kende en nam ik op (wat ik al snel afleerde). Uiteindelijk een nieuw nummer genomen en dan ben je ervan af, want dan kúnnen ze je niet meer bereiken!

 

Commentaren: 2 (Discussie gesloten)
 • #2

  Teddy (vrijdag, 15 juni 2018 03:44)

  Met tranen in mijn ogen ben ik je verhaal aan het lezen. Want het is me allemaal heel bekend.
  Onze relatie was precies zoals je een narsict kunt beschrijven alleen kwam er bij hem helaas ook een coke verslaving bij kijken.
  Na weken van scheldpartijen en dreigementen heb ik hem uit huis gezet. Dit gebeurde 2 in 1 maand tijd. De eerste keer was hij namelijk nergens welkom door zijn gedrag en met zijn lieve woorden wist hij mij weer over te halen. Het moeilijke hieraan is, is dat ik verschrikkelijk verliefd op hem ben, voor het eerst, ik weet dat hij veel dingen doet die niet kunnen maar ik vergeef hem te snel. Hij is op het eerste gezicht de man van mijn dromen.
  Het is toen 1 week goed gegaan, hij zou ook stoppen met drugs, hij zocht namelijk altijd ruzie met mij als hij onder invloed was en het was weer zover..
  Mijn frustratie was in middels zo groot dat ik ben ontploft en in een depressie ben beland. Hij snapte daar niets van en ik stelde me aan.
  Dat was voor mij de druppel, na een ruzie hebben we er samen een punt achter gezet en enkele dagen later kwam hij zijn spullen ophalen. In tussentijd bleef hij maar berichten sturen en vrienden vragen wat ik aan het doen was.
  Uit het niets besloot hij naar het buitenland te gaan om te wonen en werken. Binnen een paar dagen was hij weg.
  Ik heb daar erg veel verdriet van gehad want ondanks wat er gebeurd was, hield ik super veel van hem en wilde niet dat hij zo ver weg ging, ik voelde me achtergelaten en dat had ik niet eens aan mezelf te danken, ik had alles voor hem over.

  Voordat hij vertrok spraken we elkaar en we hebben nog nooit zo'n goed gesprek gehad. We gingen met een goed gevoel uit elkaar.
  We spreken elkaar nu dagelijks maar het maakt mij verdrietig als hij verteld hoe goed en leuk hij het nu heeft. Terwijl ik achter ben gelaten met schuld omdat hij de huur niet betaald had, schulden bij zijn dealers en een depressie.
  Hij is ontzettend jaloers en verbied vrienden bij mij langs te komen, hij wil ook nog steeds weten wat ik iedere dag ga doen. Terwijl ik totaal geen idee heb wat hij doet, wie hij spreekt of ziet.
  Hij heeft al die tijd nooit gevraagd hoe het met mij gaat en dat heeft mij zoveel verdriet gedaan dat ik hem nu overal heb geblokkeerd. Ik neem ook niet op als hij belt.
  Hij is woedend en zegt dat het mijn eigen schuld is dat het zo is gelopen en depressief ben. Hij kan zich niet voorstellen hoe ik me voel.

  Ik ben benieuwd hoe het de komende tijd zal gaan, en of hij misschien binnenkort weer in Nederland is. Waarschijnlijk verwacht hij na een paar lieve beloftes weer bij mij in te kunnen trekken, hij heeft met iedereen in zijn omgeving het contact verbroken of zij met hem.

  Ik hoop dat ik nu mijn rust kan vinden en ik straks sterk genoeg in mijn schoenen sta hem te negeren.

 • #1

  Ben (dinsdag, 08 augustus 2017 11:36)

  Ja ja ook dit herken ik, ze belde me 20 x als ik aan het werk was, en dan schreeuwen en huilen want ik was er niet voor haar, al deed ik alles, werken huishouden en zij kon zogenaamd niet werken, ze wilde graag hoor zei ze maar kon het niet vanwege haar borderline, dat was een leugen want ze wilde gewoon niks doen, ging ook niet naar therapie, de psychiater heeft haar een keer gezegd dat ze lui was, dat zei ze zelf tenminste, ze noemde het als reden om nooit meer naar therapie te gaan. Ik kan blijven vertellen wat ik heb meegemaakt, het is zoveel allemaal, borderliners maken je helemaal gek en kapot want ze haten je alleen maar en gebruiken je alleen