Telefoonterreur door narcisten en borderliners

Narcisten en borderliners eisen dat je 24/7 bereikbaar bent, niet alleen tijdens de relatie maar 'vanzelfsprekend' ook daarna. Hieronder volgen enkele voorbeelden van hoe deze telefoonterreur er in de praktijk uit ziet. 

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner bellen telefoon stalken controleren

De telefoon was een ideaal manipulatiemiddel van mijn narcistische ex-partner. Hij kon 24/7 controleren wat ik allemaal uitspookte, met wie en waar. Hij kon me ermee oproepen om direct, nu, op te komen draven. Hij kon een zielig verhaal ophangen terwijl hij ondertussen zat te grijnzen van de lach wanneer ik er weer in trapte (wat ik hem ook wel eens bij andere mensen heb zien doen). Hij kon middenin een gesprek zomaar ophangen en vervolgens zijn telefoon uitzetten om mij in het ongewisse te laten. En wanneer ik hem nodig had nam hij zelf gewoon niet op...

 

Ja, hij gedroeg zich als een kleuter met de telefoon als zijn favoriete speelgoed... 

 

Enkele voorbeelden van zijn telefonische manipulatietechnieken:

 

1.Direct moeten opnemen

Als ik niet of niet direct opnam, was zijn eerste vraag: 'Waarom neem je niet op?' Waarbij de rest van het telefoongesprek uit een hele discussie hierover bestond. Hoorde hij iets op de achtergrond, dan volgden er allerlei vragen over waar en (vooral) met wie ik was.

 

2.Altijd moeten opnemen

Hij belde me gewoon op mijn werk en verweet me achteraf dat ik niet opnam. Ik: 'Je weet dat ik op mijn werk ben, waarom bel je?' Hij: 'Ik mis je, daarom.' Ik: 'Maar je weet toch dat ik aan het werk ben? Je denkt alleen maar aan jezelf.' Hij: 'Niet waar, ook aan jou, daarom hè.' Wat een kromme redenering: het zou dus in mijn voordeel zijn dat hij mij stoort tijdens mijn werk...

 

3.'s Nachts bellen

's Nachts belde hij om te vragen wie er naast me lag. Dan zette hij een buitengewoon zielig stemmetje op, er volledig van overtuigd dat ik hem bedroog, met vervolgens weer het hele relaas dat iedereen hem altijd in de steek liet en de opsomming van al deze nare personen in zijn leven.

 

4.Bellen terwijl je samen bent

Zelfs wanneer hij naast me zat, belde hij om te kijken of mijn mobiel niet stiekem op stil stond, want dat zou natuurlijk verdacht zijn. Hij zocht actief en op paranoïde wijze naar bewijzen van mijn 'vijandigheid'.

 

Tot de grens bereikt is...

Na lange tijd durfde ik eindelijk 's nachts mijn telefoon op stil te zetten, zodat ik voortaan rustig door kon slapen. Wakker gebeld worden is al vervelend, maar om dan ook nog eens voor de zoveelste keer het hele verhaal te moeten aanhoren dat ik slecht, gemeen en waardeloos ben, en dat ik halfslaperig mezelf moet gaan verdedigen alsof mijn leven ervan af hangt en dat ik écht onschuldig ben en er écht geen vreemde man naast me ligt, daar gaat je nachtrust pas echt aan kapot. Je huilt je weer in slaap om 's morgens gebroken en met dikke rode ogen wakker te worden, waarmee je je niet eens buiten durft te vertonen. 

 

Op een gegeven moment bereik je een grens en kun je gewoon niets anders meer, ook al weet je dat ook dat weer ruzie veroorzaakt. Alles vormt aanleiding tot ruzie, het maakt niet uit wat je doet. Dan kun je maar beter voor jezelf kiezen dan voor hen!

 

Commentaren: 0