Telefoonterreur door narcisten en borderliners

Narcisten en borderliners eisen dat je 24/7 bereikbaar bent, niet alleen tijdens de relatie maar 'vanzelfsprekend' ook nadat het contact allang verbroken is. Enkele voorbeelden van hoe deze telefoonterreur er in de praktijk uitziet. 

 

narcisme borderline narcist borderliner vader moeder kinderen partner kind ouders persoonlijkheidsstoornis psychisch emotioneel misbruik mishandeling boek familie relatie ouderverstoting kindermishandeling jasmijn

Allereerst mijn ex-partner. Als ik niet of niet direct opnam, was zijn eerste vraag: 'Waarom neem je niet op?' Waarbij de rest van het telefoongesprek uit een hele discussie hierover bestond. Hoorde hij iets op de achtergrond, dan volgden er allerlei vragen over waar en (vooral) met wie ik was.

 

Hij belde me gewoon op mijn werk en verweet me achteraf dat ik niet opnam. Ik: 'Je weet dat ik op mijn werk ben, waarom bel je?' Hij: 'Ik mis je, daarom.' Ik: 'Maar je weet toch dat ik aan het werk ben? Je denkt alleen maar aan jezelf.' Hij: 'Niet waar, ook aan jou, daarom hè.' Wat een kromme redenering: het zou dus in mijn voordeel zijn dat hij mij stoort tijdens mijn werk...

 

's Nachts belde hij om te vragen wie er naast me lag. Dan zette hij een buitengewoon zielig stemmetje op, er volledig van overtuigd dat ik hem bedroog, met vervolgens weer het hele relaas dat iedereen hem altijd in de steek liet en de opsomming van al deze nare personen in zijn leven.

 

Zelfs wanneer hij naast me zat, belde hij om te kijken of mijn mobiel niet stiekem op stil stond, want dat zou natuurlijk verdacht zijn. Hij zocht actief en op paranoïde wijze naar bewijzen van mijn 'vijandigheid.'

 

Afgeschermde nummers

Dan mijn moeder. Het contact is inmiddels verbroken, maar ze belt me plat. Het gaat met periodes: soms is het wekenlang stil en soms belt ze dagen achtereen. Het loopt uiteen van één tot (meestal) tussen de vijf en tien keer per dag op alle mogelijke tijdstippen. En altijd zonder nummerherkenning. Dit was al enige tijd aan de gang toen er nog wel contact was. Doordat ik later een paar keer opnam, zonder iets te zeggen, kwam ik erachter dat zij dit was.

 

Ze eiste altijd dat ik direct reageerde op haar smsjes. Ze smste eens aan het begin van de middag, 's avonds rond halfnegen nogmaals, en de volgende morgen om acht uur was ze volledig in paniek of alles goed met me was, want ze was zó 'bezorgd' (bezorgd om zichzelf omdat ze geen aandacht kreeg, niet om mij) omdat ik niet reageerde. Maar, je raadt het al: als ik de eerste was die smste, reageerde ze zonder blikken of blozen pas een week later, waarvan ik uiteraard niets mocht zeggen.

 

Wat me bij beiden is opgevallen, is het gemak waarmee ze steeds maar weer losse prepaidkaartjes met nieuwe nummers kopen. Dan word je gebeld door een nummer wat je niet kent, en ben je geneigd om op te nemen, maar al snel trap je daar niet meer in. Van beiden heb ik zes tot acht (!) nummers in mijn mobiel staan (op de blokkeerlijst).

 

Hoezo, ziekelijk gedrag? 

Berichten: 0