Telefoonterreur door narcisten en borderliners

Narcisten/borderliners eisen dat je 24/7 bereikbaar bent, niet alleen tijdens de relatie maar 'vanzelfsprekend' ook daarna. Hier volgen enkele voorbeelden van hoe deze telefoonterreur er in de praktijk uit kan zien. 

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner bellen telefoon stalken controleren

De telefoon was een ideaal manipulatiemiddel voor mijn narcistische ex-partner. Hij kon 24/7 controleren wat ik allemaal uitspookte, met wie en waar. Hij kon me ermee oproepen om direct, nu, op te komen draven.

 

Hij kon een zielig verhaal ophangen, terwijl hij ondertussen zat te grijnzen van de lach wanneer ik er weer in trapte (wat ik hem ook wel eens bij andere mensen zag doen). Hij kon middenin een gesprek zomaar ophangen en vervolgens zijn telefoon uitzetten om mij in het ongewisse te laten. En wanneer ik hem nodig had, nam hij zelf gewoon niet op...

 

Enkele voorbeelden van zijn telefonische manipulatietechnieken:

 

1.Direct moeten opnemen

Als ik niet of niet direct opnam, was zijn eerste vraag: 'Waarom neem je niet op?' Waarbij de rest van het telefoongesprek uit een hele discussie hierover bestond. Hoorde hij iets op de achtergrond, dan volgden er allerlei vragen over waar en (vooral) met wie ik was.

 

2.Altijd moeten opnemen

Hij belde me gewoon op mijn werk en verweet me achteraf dat ik niet opnam. Ik: 'Je weet dat ik op mijn werk ben, waarom bel je?' Hij: 'Ik mis je, daarom.' Ik: 'Maar je weet toch dat ik aan het werk ben? Je denkt alleen maar aan jezelf.' Hij: 'Niet waar, ook aan jou, daarom hè.' Wat een kromme redenering: het zou dus in mijn voordeel zijn dat hij mij stoort tijdens mijn werk...

 

3.'s Nachts bellen

's Nachts belde hij om te vragen wie er naast me lag. Dan zette hij een buitengewoon zielig stemmetje op, er volledig van overtuigd dat ik hem bedroog, met vervolgens weer het hele relaas dat iedereen hem altijd in de steek liet en de opsomming van al deze nare personen in zijn leven.

 

4.Bellen terwijl je samen bent

Zelfs wanneer hij naast me zat, belde hij om te kijken of mijn mobiel niet stiekem op stil stond, want dat zou natuurlijk verdacht zijn. Hij zocht actief en op paranoïde wijze naar bewijzen van mijn 'vijandigheid'.

 

Tot de grens bereikt is...

Na lange tijd (ik was extreem bang voor zijn woede) durfde ik eindelijk 's nachts mijn telefoon op stil te zetten, zodat ik voortaan rustig door kon slapen.

 

Wakker gebeld worden is al vervelend, maar om dan ook nog eens voor de zoveelste keer het hele verhaal te moeten aanhoren dat ik slecht, gemeen en waardeloos ben, en dat ik halfslaperig mezelf moet gaan verdedigen alsof mijn leven ervan af hangt, hem ervan moet overtuigen dat ik écht onschuldig ben en er écht geen vreemde man naast me ligt, daar gaat je nachtrust pas echt aan kapot.

 

Je huilt je weer in slaap om 's morgens gebroken en met dikke rode ogen wakker te worden, waarmee je je niet eens buiten durft te vertonen. Wat hij dan weer overdreven of juist supergrappig vond...

 

Commentaren: 1 (Discussie gesloten)
  • #1

    Saar (zondag, 10 februari 2019 07:12)

    Niet alleen maar dit, ook het instellen van de status, welke boodschap hij daar op zet, of welke profielfoto hij er weer op zet. Vooral nu ik niet meer reageer en het contact tussen ons eigenlijk al gestopt is. Nu voert hij een stille actie middels profielfoto, statusvermelding en het sturen van een zielig video / praatfilmpje waar hij er heel slecht uit ziet, naar mijn dochter van 10. Hij wil dat ik het zielige filmpje zie en hoor. Hij zegt niets vervelends, maar de bedoeling is dat ik zijn gezicht zie en hoe slecht hij er uit ziet, hoe zielig en alleen hij is zonder ons. En dat is hem weer gelukt, want weer zitten mijn gedachten vol met gedachten van ja maar ik denk echt dat hij het niet redt alleen, hij heeft nooit echt voor zichzelf gezorgd, hij kan het gewoon echt niet, moet ik hem nu echt niet helpen, moet ik echt niet even gaan kijken hoe het echt met hem is? Mijn dochter van 10, probeert mij gerust te stellen: Mama dit doet papa expres, hij wil dat jij verdrietig wordt want hij wil dat jij weer dingen voor hem doet. Ik maak me soms ernstige zorgen of ik hier ooit vanaf kom en of mijn dochter niet geparentificeerd raakt zo!! wat is het ontzettend moeilijk! 18 jaar duurde de relatie.