· 

Wat maakt een relatie met een narcist of borderliner zo schadelijk?

Hoe zit de dynamiek van een relatie met een narcist of borderliner precies in elkaar? Wat maakt de relatie zo ontzettend schadelijk?

relatie narcist borderliner schadelijk narcisme borderline www.omstandersvan.nl jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcistisch misbruik projectie

Narcisten en borderliners drijven je tot waanzin. Je raakt het contact met de werkelijkheid kwijt, de manipulaties vervormen je persoonlijkheid en ze laten je onbewust meewerken aan je eigen ondergang

 

Wat je ziet -het charmante, perfecte plaatje- is absoluut niet wat je krijgt. Het is alsof je een deur van een huis opent waarachter je meteen naar beneden valt omdat de vloer ontbreekt. Het perfecte beeld is slechts een façade. Waar is de relatie op gebouwd? Waar is de liefde op gebaseerd? Op niets. Het is onmogelijk om je leven met iemand te delen wanneer ieder stevig fundament ontbreekt.

 

Projectie en schuld afschuiven

Narcisten en borderliners verdraaien hun eigen en daarmee ook onze realiteit. De realiteit is voor hen te pijnlijk: hun zwaktes aanvaarden en verantwoordelijkheid nemen voor hun kwetsende gedrag veroorzaken ongekende angsten. Daar wagen ze zich mooi niet aan!

 

Ze leggen de schuld in de boze buitenwereld en jammeren dat iedereen hen altijd maar dwarsboomt. Ze zijn zo geweldig, aardig en behulpzaam, het kán niet aan hen liggen, maar altijd weer krijgen ze stank voor dank. Iedereen maakt gebruik van hen. Ondertussen dwarsbomen zij zelf iedereen om zich heen. 

 

Al hun negatieve eigenschappen en fouten schrijven ze aan jou toe. 'Jij bent gemeen! Jij bent in de war! Jij verpest alles!' Na verloop van tijd weet je niet meer wat echt is en wat niet. Al je gedachten lopen door elkaar heen en lijken zich met elkaar te verenigen. Als een spons absorbeer je alles wat ze op jou projecteren.

 

Ben ik nou gek?

Je begint aan jezelf te twijfelen en denkt dat jij gek bent. Je begint erin te geloven, nog niet wetende dat het hún eigenschappen zijn! Onbewust vertellen ze jou hiermee precies hoe ze zelf in elkaar steken. Ga maar eens na wat er allemaal op jou geprojecteerd is... ineens leer je hun werkelijke karakter kennen, en het allerbelangrijkste: je leert dat jij dit niet bent. Niet jij bent slecht, maar zij zijn slecht! 

 

Alle traumatische bagage, hun emotionele afval, alles waar ze liever niet naar kijken, geven ze door aan jou. Ze weten zich er geen raad mee, maar raken het zo alsnog 'kwijt.' Logisch dat jij je zo ellendig voelt en het gevoel hebt alsof je van binnenuit afgebroken en opgevreten wordt. Dat gebeurt ook: een gezond lichaam wordt geïnfecteerd met de emotionele, ziekmakende pijnen van een ander. Ze vullen jou met al hun opgekropte en onverwerkte emoties.

 

Je relatie is een emotioneel doolhof

Op de eerste dag merk je daar natuurlijk nog niets van. Het gaat zo geleidelijk en subtiel dat je pas merkt dat je in een verstoorde werkelijkheid leeft wanneer het al te laat is. Je bent de relatie al ingezogen of je bent ermee opgevoed, want daar, in intieme relaties, komt de ware persoon achter je partner naar boven. 

 

Angstig dool je rond in een emotioneel doolhof, wanhopig op zoek naar de uitgang. Je beseft dat je verdwaald bent. Misschien bestaat die uitgang ook wel helemaal niet, omdat je je gewoon aanstelt. Je weet immers niet wat er precies aan de hand is. Je weet letterlijk niet waar je het zoeken moet. 

 

Onwetendheid: wat is narcisme?

Ten tijde van mijn relatie had ik nog nooit van narcisme gehoord. Jij hoort er nu misschien ook voor het eerst van. Dat is de eerste stap op weg naar bevrijding. Je kunt pas vaststellen dat iets schadelijk voor je is, als je weet wat dat 'iets' precies is.

 

Stel, je wordt steeds ziek nadat je iets hebt gegeten. Je blijkt niet tegen gluten te kunnen, maar weet niet dat er zoiets als een glutenallergie bestaat. Hoe kom je er dan achter welke van de vele ingrediënten van je maaltijd jou ziek maakt?

 

Als je niet weet wat er aan de hand is, kun je er ook niets aan veranderen. Zonder diagnose, geen remedie. Daarom is het van groot belang om meer aandacht te geven aan het destructieve effect van narcisme en borderline op relaties. Dan kun je gaan leren om de hersenspoelende dynamiek te begrijpen, te doorgronden en af te weren. We moeten weer grip op ons leven krijgen en onszelf redden uit deze zeer destructieve situatie.

 

Het is een cliché, maar kennis is écht macht! 

Commentaren: 2
 • #2

  John (woensdag, 04 juli 2018 12:50)

  Van alles wat ik heb meegemaakt na een uiteindelijk 15 jaar durende relatie met een vrouw met borderline is wat Jasmijn op deze site beschrijft vrijwel exact wat ik allemaal heb meegemaakt, incl uiteindelijk de pijnlijke ouderverstoting toen duidelijk werd dat ik de relatie ging verbreken.
  Deze site heeft me geholpen in de beslissing om onder de onmenselijke druk uit te komen, en het is voor buitenstaanders gewoon niet voor te stellen, verwacht daar niet te veel van.
  Ook ons rechtssysteem moet dringend veranderd worden, slachtoffers blijven zonder enige hulp of begrip van juridische instanties (veelal door gebrek aan kennis van deze problematiek) volledig en met de nodige valse beschuldigingen in de kou staan.
  Het destructieve gevolg voor omstanders en familie van deze toch enorm zieke mensen is, hoe triest ook voor hun zelf, vaak onherstelbaar groot!
  Mijn advies: laat je leven niet verder de vernieling in helpen en probeer, hoe moeilijk ook, het contact zo snel en zoveel mogelijk te verminderen of te verbreken voor het echt te laat is, zeker met borderliners/narcisten die hulp en/of therapie afwijzen.
  Want het ligt allemaal aan jou, nooit aan hunzelf.
  Niemand is opgewassen tegen deze vorm van manipulatie en mishandeling, ik dacht ook dat ik het zelf wel zou kunnen oplossen, vergeet het maar!
  Je loopt alleen maar grote schade op, financieel, emotioneel, op ieder vlak.
  En hoe langer het duurt, hoe erger en onherstelbaarder het wordt.
  Ik ben alleen maar blij dat ik nog de kracht heb gevonden om deze beslissing te kunnen nemen, en wens iedereen die het nog wil of moet gaan doen alle sterkte!

 • #1

  pugsley (donderdag, 31 mei 2018 19:26)

  ik ben na 8 jaar samen met zo,n persoon mijn hele leven kwijt geraakt . nooit geweten dat ze het had