Hoe narcisten en borderliners over anderen praten

Narcisten en borderliners praten graag over andere mensen. Over wat ze verkeerd doen, over hoe gek ze zijn. Anderen neerhalen geeft hen een beter gevoel over zichzelf omdat het afleidt van de eigen onvolmaaktheden.

narcisme borderline narcist borderliner vader moeder kinderen ouders persoonlijkheidsstoornis psychisch emotioneel misbruik boek familie relatie ouderverstoting kindermishandeling jasmijn

Negatief over anderen praten is een manier van afreageren en steun vragen. Narcisten en borderliners kunnen hun gal spuien over anderen tegen jou zodat zij het kwijt zijn. In feite projecteren ze hun eigen slechte eigenschappen op anderen. Ze verwachten dat jij net zo over die anderen denkt (en zo niet, dan overtuigen ze je wel) zodat ze zich gesteund, zelfverzekerder en minder eenzaam voelen. 

 

Anderen bespotten is een manier om je eigen onzekerheid te verbergen. 'Wat is zij dik, hè?', 'Kijk nou, wat een lelijke kerel dat is', 'Wat een domme mensen.' 

 

Straffen

Roddelen is tevens een manier van straffen. Je kunt mensen prima tegen elkaar uitspelen door iemand zwart te maken en zelfs valse beschuldigingen te uiten, zodat diegene de mensen om zich heen dreigt te verliezen. Zij zullen hem of haar met de nek aankijken of op zijn minst ernstig aan zijn of haar integriteit twijfelen. Narcisten en borderliners onderschrijven het motto: 'Ben je tegen mij, dan ben ik tegen jou.' 

 

Dat heeft te maken met splitsing: ze denken in termen van zwart-wit. Op BPDcentral.com las ik dat een borderliner als volgt kan denken: 'Sommige mensen zijn goed en alles aan hen is perfect. Anderen zijn door en door slecht en dienen streng gestraft te worden.' Splitsing komt zowel bij borderliners als narcisten voor.

 

Isoleren

Anderen neerhalen is verder een manier om jou te isoleren van je omgeving: 'Weet je wel wat zij over jou gezegd heeft?' ,'Ze praten achter je rug om over jou', 'Kijk maar uit voor haar want zij is jaloers op je', 'Hij is niet te vertrouwen, praat maar niet meer met hem.'

 

Jij weet niet wat waar is, maar doorgaans mag je aannemen dat je partner of ouder te vertrouwen is en het beste met je voor heeft. Je bent geneigd om hem of haar eerder dan je vrienden te geloven. Aan zijn of haar mening hecht je vaak onbewust net iets meer waarde. Tel daarbij de emotionele chantage op; eindresultaat is dat je de narcist of borderliner gelooft en die andere mensen lichtjes begint te wantrouwen

 

Dekmantel

Hun afkeer van bepaalde mensen en zaken kunnen narcisten en borderliners ook gebruiken als dekmantel. Zeer luid en overdreven nemen ze afstand van bepaalde (volgens hen) verwerpelijke eigenschappen en gedragingen, zoals arrogantie, aanstellerij, jaloezie en valsheid. Ze roepen daar boven te staan en het allemaal niet nodig te hebben.

 

Zodat je hen nooit van hetzelfde kunt beschuldigen. Ze roepen immers altijd dat ze datgene zo afkeuren: ‘Hoe kom je daar nu bij? Je weet dat ik daar juist zo'n hekel aan heb!' Dit is ook de reden dat je hen nooit eerder gewantrouwd hebt. Ze creëren een bepaald beeld van zichzelf en dat neem je als uitgangspunt. Als kind weet je zelfs niet beter.

 

Heb je zelf echter eens commentaar op iemand, dan wordt dat meteen de kop ingedrukt. ‘Hoe zou jij het vinden als jou dat overkwam?’  Doel hiervan is jouw empathie vergroten, want ze willen wél graag dat je empathie voor anderen opbrengt (lees: voor hén).

 

Ze bekritiseren anderen alsof het niets is, maar willen koste wat kost voorkomen dat jij hén bekritiseert... 

Berichten: 1
  • #1

    JT Rugge (zaterdag, 06 januari 2018 17:19)

    Trump