Ouderverstoting: 'Je hebt er als kind zelf voor gekozen'

Voor Compaiz schreef ik een gastblog over mijn ervaringen met ouderverstoting. Wat gebeurt er als je op volwassen leeftijd alsnog je ouder confronteert? In mijn geval werd alle verantwoordelijkheid bij mij als kind gelegd.

 

narcisme borderline narcist borderliner vader moeder kinderen ouders persoonlijkheidsstoornis psychisch emotioneel misbruik boek familie relatie ouderverstoting kindermishandeling jasmijn

Compaiz is een online platform waar ouders met kinderen informatie en blogs kunnen vinden over scheiding en het effect daarvan op hun kinderen. In de blogs staan ervaringsverhalen van zowel ouders als kinderen. 

 

In mijn gastblog 'Ouderverstoting: zij verstootte mijn vader, nu verstoot ik haar' beschrijf ik hoe ik met ouderverstoting te maken kreeg. Ik groeide op zonder vader en wist niet waarom. Als kind was ik doodsbang erover te praten en mijn moeder, die borderline heeft, sprak er niet over.

 

De relatie die ik als volwassene kreeg met een narcistische man, opende mijn ogen naar mijn verleden toe. Ik zag in hen beiden zoveel overeenkomsten en besefte dat ik een hoop uit mijn jeugd te verwerken had. Zo kwam ik er eindelijk toe om mijn vader op te sporen en mijn moeder te confronteren.

 

Kort gezegd kreeg ik te horen dat ik er zelf voor gekozen had mijn vader niet te willen zien. Typerend voor borderline is de verantwoordelijkheid van zich afschuiven. En dat kwam hier maar al te goed naar voren: een ouder met borderline kan de verantwoordelijkheid zelfs schaamteloos op het eigen kind afschuiven.

 

Lees meer over ouderverstoting

Je kunt een samenvatting van mijn ervaring met ouderverstoting lezen op de website van Compaiz. In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' wordt uiteraard ook aandacht besteed aan ouderverstoting en vertel ik mijn volledige verhaal.

Berichten: 0