· 

Ouderverstoting is geestelijke kindermishandeling

Ouderverstoting is een vorm van kindermishandeling waarbij de ene ouder het kind zonder geldige reden weghoudt bij de andere ouder. Vaak zijn hier narcisten en borderliners aan het werk, wat niet zo vreemd is: er zijn een gestoorde psyche en een zeer extreme, onvoorstelbare vorm van egoïsme voor nodig.

 

ouderverstoting kindermishandeling narcisten borderliners dr phil richard gardner narcisme borderline www.omstandersvan.nl jasmijn couwenberg narcistische wereld ontvlucht boek

Het is het meest egoïstische wat je als ouder kunt doen. Als je in staat bent om je eigen kind het meest dierbare wat het heeft af te pakken, dan betekent je kind niets voor je. Als kind heb je dan helemaal niemand meer die van je houdt.

 

Ja, de andere ouder, maar die is niet bij je. Je bent overgeleverd aan iemand die geen greintje liefde in zich draagt. Iemand die vervuld is van haat en vanbinnen gitzwart is, en bij wie ieder gevoel van empathie of liefde ontbreekt.

 

Valse beschuldigingen

Narcisten en borderliners spelen graag het slachtoffer. Ze kunnen de andere ouder vanuit het niets beschuldigen van mishandeling of seksueel misbruik, zonder blikken of blozen en inclusief de nodige valse aangiften.

 

Onlangs zat bij Dr. Phil een moeder die haar ex beschuldigde van kindermishandeling. Ze had zelfs haar zoontje gefilmd waarin ze hem vroeg wie die blauwe plekken had veroorzaakt, waarop hij 'papa' antwoordde. De vader ontkende en aan het eind bleek uit de leugendetectortest dat hij inderdaad de waarheid sprak.

 

Tijdens de hele uitzending schreeuwde ze tegen hem, maar nu viel ze plots stil. Het deed mij twijfelen of zij dan soms zelf die blauwe plekken had veroorzaakt? Als je beseft dat iemand die ouderverstoting toepast extreem egoïstisch en gevoelloos is, is dat niet ondenkbaar. Sommige ouders zijn bereid om ver, heel ver, te gaan om hun kind bij zich te houden.

Hersenspoeling

De Amerikaanse kinderpsychiater Richard Gardner introduceerde het begrip 'Parental Alienation Syndrome', afgekort PAS, ook wel ouderverstoting genoemd. Bij ouderverstoting houdt de ouder het kind onterecht weg bij de andere ouder, maakt deze ouder zwart en saboteert het contact tussen het kind en die ouder in alle opzichten. De ene ouder wist de andere ouder uit het leven van het kind. 

 

Soms gaat dit zo ver dat het kind de verstotende ouder gaat geloven: het kind begint dan zelf actief mee te doen aan de verstoting, enkel op basis van wat de verstotende ouder hem vertelt. Het kind wijst dan zelf de andere ouder af, weigert er naartoe te gaan, praat negatief over hem of haar. 'Zie je wel, hij of zij wil zelf zijn vader of moeder niet meer zien.' Het kind gelooft dat de andere ouder slecht en de verstotende ouder goed is, terwijl dit vaak juist omgekeerd is. Het kind verkeert nietsvermoedend in groot gevaar; het trekt naar de liefdeloze, verstotende ouder toe en bevindt zich in het hol van een allesverslindende leeuw.

 

Slechte ouder, slecht kind

Als je andere ouder een 'taboe' in huis wordt, dwingt dit jou als kind om een deel van je identiteit te verstoten. Je verloochent je eigen afkomst en daarmee jezelf. De helft van je afkomst is 'slecht', en jij dus ook. Je mag er niet over praten, je mag geen foto bewaren, je moet tegenover anderen liegen over de situatie. Een verstotende ouder noemt zijn of haar kind graag 'mijn' kind, terwijl het kind twee ouders heeft.

 

Kinderen zijn van nature loyaal aan beide ouders, maar de verstotende ouder dwingt het kind om te kiezen. Die ouder spant zich actief in om de biologische band tussen kind en ouder te verbreken. Op volwassen leeftijd kan het kind nog steeds extreem loyaal blijven aan deze ouder en hem of haar zelfs boven de eigen partner of het eigen gezin verkiezen. 

 

Splitsing

De verstotende ouder zegt vaak in het belang van het kind te handelen, terwijl hij of zij gewoon bezig is om de vete met de ex-partner uit te vechten. Hij of zij ziet de andere ouder nog steeds in de rol van partner in plaats van ouder. Een minder goede partner hoeft echter nog geen mindere goede ouder te zijn. Bij narcisten en borderliners speelt splitsing een grote rol: iemand kan alleen goed of slecht zijn, en niets ertussenin. Vinden zij zichzelf (uiteraard) goed, dan is de partner slecht. Vinden zij hun partner slecht, dan is die ook slecht als ouder. 

 

Meer dan een vechtscheiding

Ouderverstoting gaat verder dan een vechtscheiding: het is geen ruzie meer tussen twee mensen, maar mishandeling. De ene ouder mishandelt de andere ouder en het kind door het verbreken van de biologische band tussen beiden.

 

De ander ouder wordt simpelweg uitgeschakeld en staat machteloos. Door het geweldige toneelspel van narcisten en borderliners geloven zorgverleners en rechters eerder het leugenachtige verhaal van een narcist of borderliner dan het oprechte, op waarheid berustende verhaal van de andere, mentaal gezonde ouder.

 

Dat het soms op familiedrama's met dodelijke afloop uitloopt, is vaak het gevolg van jarenlange geestelijke mishandeling door de verstotende ouder. Vroeg of laat draait de andere ouder door, wat natuurlijk niet goed te praten is, maar wel begrijpelijk. Als andere ouder ga je kapot: je wordt al jarenlang mishandeld en raakt nu ook nog eens je eigen kind(eren) kwijt. Je staat machteloos, want de verstotende ouder is een meester in manipuleren en toneelspelen en weet iedereen te overtuigen van je 'slechte' bedoelingen.

 

Ouderverstoting en narcisme en borderline

Ouderverstoting is onlosmakelijk verbonden met narcisme en borderline. Narcisten en borderliners isoleren jou niet alleen van je vrienden en bezigheden, maar zelfs van je eigen ouder, kinderen en familie. Ze bepalen alle facetten van je leven en houden je emotioneel gevangen in hun eigen wereldje.

 

Ouderverstoting komt uiteraard ook in mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' aan bod, waarbij de relatie tussen ouderverstoting enerzijds en narcisme en borderline anderzijds wordt uitgelegd. Bepaalde kenmerken zoals verlatingsangst en projectie spelen hier namelijk een grote rol bij. 

 

78 blogs gebundeld in een boek!

Lekker alle blogs op je gemak doorbladeren en belangrijke passages onderstrepen of markeren? Een papieren boek leest nog altijd het lekkerst! Daarom is er nu de blogbundel 'Bundel: 78 blogs over narcistisch misbruik' (ringband, A5-formaat, 194 pagina's). Ook verkrijgbaar als e-book, zodat je altijd en overal ook offline alle blogs nog eens op je gemak kunt raadplegen en eveneens markeringen kunt toevoegen. Bestel hier de ringband (12 euro) of het e-book (6 euro).

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Maria (maandag, 22 januari 2018 20:04)

  Bij wie kan een verstoten ouder hulp zoeken/vinden? In dit geval in Apeldoorn...iedereen zegt dat je deskundige hulp moet inschakelen....maar wie zijn dat dan? Waar vind ik die?

 • #2

  Jasmijn Couwenberg (dinsdag, 23 januari 2018 23:18)

  Kijk even op de pagina Ouderverstoting op deze site, daar vind je een aantal links die je hopelijk verder kunnen helpen

 • #3

  loek (zondag, 04 maart 2018 03:11)

  Hoi Roel, hier kun je lezen wat je met je eigen vlees en bloed aan doen bent.
  Lees en Huiver.
  Kom terug op de ingeslagen weg het is nog niet te laat.
  Ik hoop nooooooooooit dat er iets met de kinderen gebeurt.
  Loek
  l

 • #4

  Janjaap (woensdag, 07 maart 2018 11:01)

  Nou Erna, lees dit maar eens goed! Een onschuldig kind volproppen met haat, weghouden bij zijn vader, scholen en instanties voorliegen over zijn vader, je hebt mijn zoon onherstelbaar geestelijk verminkt!!