· 

Meegesleurd in de wisselende buien van de narcist of borderliner

Narcisten en borderliners bevinden zich in een achtbaan van emoties, maar sleuren jou als familielid of partner volledig hierin mee. De gevolgen van zo'n relatie zijn ingrijpend: welkom in de duizelingwekkende wereld van de narcist of borderliner.

 

narcisten borderliners narcist borderliner narcisme borderline narcistische wereld ontvlucht www.omstandersvan.nl jasmijn couwenberg boek emoties

Bij narcisten en borderliners wisselen de buien elkaar voortdurend af. Dit is allesbehalve prettig voor henzelf, maar het werkt ook door in hun relatie met jou. Jij bent afwisselend goed en slecht en weet op den duur niet meer wat je nou eigenlijk bent. Je krijgt nergens hoogte van en weet niet waar je aan toe bent: het duizelt je gewoon voor je ogen.

 

Achtbaan van emoties

Narcisten tonen hun emoties niet graag, maar idealiseren en devalueren wel. Bij borderliners wordt hun hele gedrag aangestuurd door tal van emoties die ze duidelijk tonen en die telkens wisselen, maar jouw emoties doen precies hetzelfde

 

Hun stoornis schopt ook jouw emotionele huishouding volledig in de war. Ze bevinden zich in een achtbaan van emoties waar alle uiteenlopende emoties met honderd kilometer per uur alle kanten opschieten en die nooit stil staat. Hun wisselende buien sleuren jou mee voor een rit waar geen einde aan lijkt te komen. 

 

Goede en slechte tijden

In hun goede periodes ben jij zelf ook veel optimistischer en zit je lekkerder in je vel. Het gevaar hiervan is dat je ook toegeeflijker, nietsvermoedender en dus kwetsbaarder bent.

 

In de slechte periodes krijg je spijt dat je weer hebt toegegeven aan de ander. Zeg je er iets van, dan krijg je in de daaropvolgende goede periode weer spijt dat je gisteren nog zo 'onaardig' tegen hen deed. 'Ach, het is ook maar een mens, ik moet niet zo hard zijn.'

 

Nu laten ze hun menselijke kant zien en ben je allang blij dat je weer iets vriendelijks in de ander ontdekt. Waarom? Omdat je eigenlijk bang voor hen bent. Ze kunnen zo onvoorspelbaar en gemeen zijn.

 

Valse hoop

Maar omdat het zo moeilijk is om uit een destructieve relatie te ontsnappen, grijp je je vast aan deze hoopvolle, positieve strohalmpjes. Je klampt je vast aan hun vriendelijke kant, wat slechts een gespeeld personage is, omdat je zoals een gezond mens doet toch blijft hopen op betere tijden. Soms lijkt dat gemakkelijker dan een jarenlange relatie of familieband verbreken.

 

Helaas staan de strohalmpjes geworteld in losse grond. Eén flinke ruk en ze liggen eruit. Eén uitbarsting en je beseft weer: dat vriendelijke was nep, het was geacteerd, niet oprecht, liefdeloos, kortom zonder inhoud van betekenis. Gisteren waren ze nog zo verliefd op je, maar vandaag kwam je te laat thuis en ben je de slechtste partner op aarde.

 

Twee persoonlijkheden

Je vraagt je vast wel eens af: 'Als ze écht slecht zijn, doen ze toch niet af en toe lief?' Ja, juist wel. Bij iemand die permanent zijn masker van slechterik draagt, zal je sneller vertrekken. Iemand die soms ook zijn masker van goede, lieve zorgzame partner of ouder opzet, brengt jou aan het twijfelen wat jou in een staat van chaos en verwarring brengt.

 

Met hun goedaardige masker palmen ze jou telkens weer in nadat ze jou met hun kwaadaardige masker eerder nog pijnigden. Je kunt het gevoel hebben dat je met twee persoonlijkheden te maken hebt: een goede en een slechte. Doordat deze elkaar voortdurend afwisselen, kun je zo'n relatie heel lang volhouden. De goede momenten houden je (helaas) op de been.

 

Een handige tip

Een goede tip om dit tot je te laten doordringen, is een lijstje maken met twee kolommen. In de ene noteer je alle negatieve gedragingen en uitspraken van de narcist of borderliner. In de andere noteer je alle positieve gedragingen en uitspraken.

 

Je zal er twee verschillende personages in herkennen. Zie je de tegenstrijdigheden? Deze oefening helpt om een beter onderscheid te maken en de maskers te herkennen, zodat je leert om er steeds minder in te trappen.

 

Overnemen van gedrag

Misschien merk je dat je soms hetzelfde gedrag als de narcist of borderliner vertoont. Bedenk dan: gezien de pesterijen en manipulaties is het niet vreemd als jij een buitenproportionele woede-uitbarsting krijgt, een steeds negatievere kijk op alles ontwikkelt en meer zwart-wit begint te denken. Je leeft immers in hun zwart-witte wereld en wordt zo opgeslokt dat je soms onbewust hun gedrag gaat overnemen, zeker als je door een narcist of borderliner bent opgevoed.

 

Dat betekent gelukkig niet dat je zelf meteen een narcist of borderliner bent. Het is belangrijk dat je dergelijke trekken bij jezelf herkent én van je afschudt. In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' ga ik uitgebreid in op hoe je dit precies doet en komt dit onderwerp, codependency, uitgebreid aan bod.

 

Commentaren: 2
 • #2

  Jacqueline (maandag, 19 februari 2018 11:50)

  Zo herkenbaar.
  Misbruik en slachtoffer zijn wij van een borderliner en narsist.
  Hier is ook een kleinzoon bij betrokken. (De enige en de laatste )
  Kleinzoon mogen wij niet meer zien omdat wij onze zoon niet meer steunde in zijn problemen.
  Na 1.5 jaar gezeik aan te horen van onze schoondochter (borderliner )hebben we het contact verbroken.
  Ze denken alleen maar aan zichzelf.
  In de 1.5 jaar heb ik mijn doodzieke moeder ook nog verzorgt.
  Er is totaal geen empathie van beide niet.
  Ze zijn ronduit onbeschoft.
  Meer info in de media zou meer inzicht krijgen voor iedereen.

 • #1

  Nancy (donderdag, 01 februari 2018 07:54)

  ik had ooit een relatie met een narcist 17j lang waar ik uit ben gestapt, nu had ik een vriendin, ben daar mee gestopt omdat ze mij geestelijk leeg trok, en nu maakt ze het van kwaad tot erger ze geeft mijn woonplaats door aan haar schoonvader en die stond hier op de stoep nachts, en nu bedreigd ze mij dat ik een verhouding met haar schoonvader heb en dat ik een huwelijk kapot wil maken, die mensen stoppen nooit, heb haar nu ook geblokt op de telefoon