· 

Emotionele chantage: hoe narcisten en borderliners jou claimen en isoleren

Narcisten en borderliners hebben jou graag voor zichzelf. Jouw vrienden, hobby's en werk vormen concurrentie. Ze trekken je steeds meer naar zich toe, zodat je die tijd aan hen kunt besteden. Totdat jouw wereld nog maar uit twee personen bestaat: jij en de narcist of borderliner. 

 

narcisme borderline narcist borderliner vader moeder kinderen ouders persoonlijkheidsstoornis psychisch emotioneel misbruik boek familie relatie ouderverstoting kindermishandeling jasmijn

Narcisten en borderliners delen jou als partner of kind niet graag met anderen. Ze maken een inschatting welke mensen een bedreiging voor jullie relatie vormen en zullen hen langzaam naar de achtergrond doen verdwijnen.

 

Ze willen jou volledig omringen en zullen proberen de plaats van je familie, vrienden, kennissen en collega's in te nemen zodat je volledig ten dienste van de narcist of borderliner komt te staan. In plaats van dat je tijd doorbrengt met een vriend of vriendin, zorgen ze ervoor dat je die tijd steeds vaker aan hen besteedt.

 

Totdat je je vrienden nauwelijks nog ziet. Dit kan heel geleidelijk gaan waardoor je je -als het al te laat is- afvraagt hoe het heeft kunnen gebeuren. Een voorbeeld van een opmerking die dit proces in de hand werkt: jij vertelt aan je moeder met narcisme of borderline over een leuk uitje met vrienden, waarop zij zichtbaar verdrietig reageert met 'Jammer dat het mij nooit lukt om vriendinnen te hebben, ik ben altijd maar alleen en kom nergens meer.' Jij zal je tijdens het volgende uitje zeer schuldig gaan voelen. 

 

Zo werkt emotionele chantage of narcistisch misbruik: het vaagt jouw eigen wil weg totdat je precies doet wat de narcist of borderliner je vraagt. 

 

Verleiding

Hetzelfde geldt voor allerlei bezigheden die je graag doet. Narcisten en borderliners proberen langzaam je aandacht en interesses te verleggen naar henzelf. 'Wat moet je daar nou doen op die sportschool? Waarom kom je niet even bij mij langs, dan kook ik lekker voor je en gaan we gezellig jouw lievelingsfilm bekijken. De sportschool kan morgen toch ook nog?' Ze spelen in op jouw voorkeuren, en wie zegt er nu 'nee' tegen een romantisch avondje met zijn geliefde? Die romantiek is helaas een illusie: ze hebben je gewoon weer eens nodig voor iets.

 

Roze bril

Vooral in de beginfase van een relatie wanneer je nog de roze bril van verliefdheid draagt, zal je snel voor dergelijke verleidingen bezwijken. Je wilt immers toch investeren in je nieuwe relatie en inderdaad, die sportschool kan altijd nog morgen. Nog zo'n opmerking: 'Jij gaat weer wat leuks doen voor jezelf, terwijl ik de hele dag alleen zit. Mijn dag is weer verpest. Wat moet ik nu gaan doen? Jij denkt alleen maar aan jezelf'. Als je toegeeft, krijg je later enorme spijt en ook je vrienden zullen het je niet in dank afnemen. Geef je niet toe, dan achtervolgt je de rest van de dag een knagend schuldgevoel. 

 

Van uitstel komt afstel

Blijf ook in het begin van je relatie gewoon je eigen dingen doen die je normaal ook deed. Van uitstel komt afstel: zeg je je bezigheden of afspraken met familie of vrienden één keer af, dan is de kans groter dat je dit de volgende keer opnieuw zal doen. Dit vormt het begin van de afbraak van je eigen opgebouwde leven waardoor je wereld steeds kleiner wordt, totdat die wereld nog maar uit twee personen bestaat: jij en de narcist of borderliner. Dat is wat narcistisch misbruik met je doet.

 

Ouderverstoting

In een later blogartikel en in mijn boek zal ik ingaan op een nog heftigere vorm van isolement en emotionele chantage: ouderverstoting, waarbij een ouder zijn kind isoleert van de andere ouder en diens familie. Hierbij verbreekt de ouder zelfs een biologische band die, als deze al wordt 'hersteld' op latere leeftijd, nooit meer hetzelfde zal zijn. Niet zelden komt dit voor bij ouders met narcisme of borderline.

 

Claimen en isoleren

Claimen en isoleren zijn zeer kenmerkend voor narcistisch misbruik. Narcisten en borderliners hebben hiermee als doel om jou steeds dichter bij hen te brengen en steeds verder bij je familie, vrienden, hobby's en werk vandaan. Alsof je wordt meegenomen naar een onbewoond eiland waar alleen de narcist of borderliner woont en waar alle contact met de buitenwereld ontbreekt. Een benarde situatie waarin je volledig bent overgeleverd aan de ander en waarin je absoluut hulp nodig hebt.

 

In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' ga ik dieper in op claimen en isoleren.

Commentaren: 4
 • #4

  herkenbaar (woensdag, 24 januari 2018 18:07)

  sorry, maar ik moet het weer even kwijt.

  Het wordt als maar erger. Het lukt me maar niet om contact met de buitenwereld te krijgen. Ik heb allerlei bewijzen van verschillende incidenten, maar het gedrag van mijn ouders naar de buitenwereld is zo charmant dat ik gevangen zit. Ik voel me zo alleen. Het lukt me niet om mijn vinger erop te kunnen leggen. Eigenlijk is dit geen bestaansvorm meer. Niemand merkt iets terwijl ik alles eraan doe. Helemaal in Frankrijk en inmiddels totaal helemaal afgesloten van de buitenwereld. Ben helemaal uitgeput omdat ik ook lyme heb, maar zonder was ik dat ook geweest.

 • #3

  herkenbaar (woensdag, 17 januari 2018 23:57)

  @ bandit:

  Ik ben even niet hier geweest maar zag uw berichtje. Dat zou het meest geweldige uit mijn hele leven zijn. Maar wat zou een luisterend oor fijn zijn zeg. Ik voel me zo alleen. Ik zit opgesloten in de wereld en helemaal niemand weet dat dit speelt. Ik probeer van alles maar het lukt niet. Ik raak uitgeput want ik heb ook nog lyme. Heeft u misschien een idee hoe ik u kan bereiken?

  Ik kan een ander emailadres aanmaken en mijn telefoonnummer.

 • #2

  Bandit (zondag, 14 januari 2018 01:31)

  Hey,

  Berichtje voor Herkenbaar.

  Kan ik een luisterend oor bieden?

 • #1

  Herkenbaar (dinsdag, 09 januari 2018 05:47)

  Ik woon in frankrijk en mn ouders hebben volledig de controle over mijn leven. Het ergste is dat ik helemaal geisoleerd ben vd buitenwereld en overal waar ik om hulp smeek er telkens van land naar land wordt doorverwezen. Zij maken daar misbruik van. Ze zeggen zelf, niemand gaat je toch helpen. Ik loop elke dag uit paniek over het strand. Ik ben kapot van binnen. Ik dacht vrijheid te hebben. Maar ik wordt gechanteerd.