· 

Narcisten en borderliners als behoeftige mensen

Narcisten en borderliners zijn afhankelijk van anderen voor liefde, zorg en bewondering. Jij dient hen hierin te voorzien. Dit gaat uiteraard ten koste van jezelf: je 'vult' hen op door alles te geven wat je maar in je hebt, waardoor je zelf leegraakt. De behoeftigheid van de ander veroorzaakt een afbraak van jezelf.

 

narcisme borderline narcist borderliner vader moeder kinderen ouders persoonlijkheidsstoornis psychisch emotioneel misbruik boek familie relatie ouderverstoting kindermishandeling jasmijn

Jij als partner of kind stopt al je liefde, aandacht, zorg, tijd en energie in je relatie met de narcist of borderliner, die zelf vanbinnen leeg is. Een hopeloze zaak omdat je iemand niet emotioneel kunt 'opvullen'. Het is een bodemloze put. De ander vraagt voortdurend om emotionele voeding alsof het van levensbelang is.

 

Narcisten en borderliners zijn zo behoeftig dat je het kunt vergelijken met het feit dat een mens zuurstof nodig heeft. Ze verlangen ongelofelijk naar liefde, zorg en bewondering; alsof ze niet zonder kunnen leven. Ze blijven jou wijzen op je verantwoordelijkheid als leverancier en spelen in op je gevoelens van liefde, plicht, angst, schuld en schaamte zodat je hen emotioneel zal voeden. Jij blijft maar geven en geven, eens zal het toch wel lukken? Dat de ander eindelijk gelukkig wordt? Je geeft álles en voelt je leeggezogen, want je krijgt er niets voor terug. Dit is narcistisch misbruik.

 

Jij vormt hun basis

Narcisten en borderliners leven 'op' en 'vanuit' anderen. Die vormen hun basis en moeten voorzien in hun behoeften. Dat ze op buitensporige wijze hierom vragen, lijkt niet belangrijk. Het mag duidelijk zijn wat een destructieve werking dit heeft op jou als naastbetrokkene. Ze ontnemen je niet alleen je levensgeluk, maar vooral je basale levensbehoeften: een eigen identiteit, het recht op eigen keuzes en zelfs gedachten, en de ontwikkeling van jezelf als mens.

 

Verlengstuk

Jij bent niets meer dan een verlengstuk. Je leeft hun leven. Jouw lichaam is aanwezig, maar geestelijk ben je onderdeel van de ander. Voor borderliners vorm je zelfs hun hele identiteit, omdat die er zelf geen één hebben. Je vult hen op door alles te geven wat ze in hun eigen jeugd misten, op een manier waarop een kind dat hoort te ontvangen: onvoorwaardelijk, met alle begrip en geduld van de wereld en waarbij zelfopoffering de normaalste zaak van de wereld is. Jij bent nu hun 'ouder'. 

 

Emotionele gevangenis

Met narcisten en borderliners leef je in een emotionele gevangenis waarin je levenslang denkt te hebben. Ontsnappen lijkt onmogelijk. Toch kan het wel. Er is zeker een weg naar buiten. Als je begrijpt hoe de emotionele gevangenis is ingericht, welke regels er gelden en hoe je jezelf hiervan kunt losmaken, valt er langzaam een streepje licht naar binnen en kun je eindelijk voor jezelf kiezen, ontsnappen en je eigen leven gaan leiden. Dan wordt het narcistisch misbruik eindelijk verleden tijd!

 

Het web van narcistisch misbruik

In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' behandel ik uitgebreid en gedetailleerd de emotionele huishouding van zowel narcisten en borderliners als hun familie en partners en de wisselwerking hiertussen. Hoe zit het emotionele web van narcistisch misbruik in elkaar en hoe ontsnap je hieruit? 

Commentaren: 0