De grootheidswaanzin van een narcist

Eén van de kenmerken van narcisme is grootheidswaanzin. Hiermee verbloemen narcisten hun extreme onzekerheid, want hun eigen tekortkomingen onder ogen zien, betekent voor hen de doodsteek. Als familielid of partner dien jij bij te dragen aan hun opgeblazen ego.

 

narcisme borderline narcist borderliner vader moeder kinderen ouders persoonlijkheidsstoornis psychisch emotioneel misbruik boek familie relatie ouderverstoting kindermishandeling jasmijn

Narcisten kampen met een extreem gevoel van onzekerheid en minderwaardigheid wat ze niet kunnen verdragen. Ze verbergen dit door zichzelf naar buiten toe als overdreven belangrijk voor te doen. Zo denken ze alsnog de liefde en aandacht te krijgen die in hun jeugd ontbrak. Jij als partner of kind dient bij te dragen aan dit zelfgecreëerde, geweldige beeld door dit voortdurend te bevestigen en te bewonderen.

 

Het geeft narcisten een goed gevoel over zichzelf wanneer ze jou of anderen de grond in boren of bewondering weten af te dwingen. Ze eisen gewoon een compliment en roepen je ter verantwoording als je dit weigert of niet vanuit jezelf doet. Ze verwachten dat je het met hen eens bent, want zoals zij het zeggen, is het de waarheid. Hoe durf je aan de 'autoriteit' te twijfelen?

 

Projectie en narcisme

Waag het niet om kritiek te uiten, want daarmee dreig je hun ware, onzekere ik bloot te leggen. Dan drijven zijn tekortkomingen en fouten naar de oppervlakte en dat is ondraaglijk voor narcisten. Dat staat voor hen ongeveer gelijk aan de dood. Ze kunnen het absoluut niet verdragen om te beseffen dat ze zelf een fout gemaakt hebben of ergens schuldig aan zijn. Dit ontkennen ze dan ook glashard en projecteren het vervolgens op jou om het van zich af te schudden. Het is allemaal jouw schuld. Jij bent de grote boosdoener.

 

Alles is jouw schuld

Narcisten zijn zo speciaal dat zij nooit fouten maken en nooit mensen kwetsen. Problemen zijn altijd veroorzaakt door anderen en het zijn altijd anderen die hén pijn doen. Gaat er iets fout, dan komt dat door jou. Gaat er iets goed, dan is dat dankzij hen. Ze stelen jouw successen om er zelf mee te pronken.

 

Omgekeerd 'schenken' ze jou hun eigen tekortkomingen en fouten alsof je een vuilnisemmer bent. Waag het niet om deze weer bij hen terug te leggen; ze hanteren het principe van 'een gegeven paard niet in de bek kijken'. Jij bent en blijft immers de schuldige en mag hen absoluut niet tegenspreken.

 

Toneelspel van de narcist

Zeg je er toch wat van, dan ontkennen ze glashard, ondanks dat de bewijzen overduidelijk zijn. Ze kunnen zo hardnekkig blijven ontkennen dat je serieus aan jezelf begint te twijfelen. Ze kunnen je doen geloven dat een bal vierkant is. Hoe krijgen narcisten dit voor elkaar? Narcisten (en ook borderliners) zijn rasechte acteurs. Ze ontkennen hun eigen 'ik' en bouwen een eigen wereldje en persoonlijkheid op die niets meer dan een lege huls vormen. Alles is nep; een toneelspel waarin ze jou dwingen mee te spelen. Bovendien gebeurt alles zo langzaam en subtiel zodat je het nauwelijks merkt.

 

Grootheidswaanzin bij narcisme en borderline

In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' beschrijf ik uitgebreid alle kenmerken van narcisme en borderline, waaronder grootheidswaanzin. Daarin zal ik ook uitleggen waarom grootheidswaanzin niet alleen een kenmerk van narcisme is, maar eveneens een kenmerk van borderline, waar de grootheidswaanzin zich anders uit.

Berichten: 0