· 

Gevangen in een relatie met een narcist of borderliner

Waarom is het zo moeilijk uit een destructieve relatie te ontsnappen? Je wéét dat het gedrag van de narcist of borderliner fout is en dat het jou ongelofelijk veel pijn doet, maar toch... het voelt zo 'vertrouwd'.

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner relatie opvoeding ouders kind kinderen vader moeder

Relaties met narcisten en borderliners zijn slopend. Ze zijn behoeftig, overvragen je en kwetsen je voortdurend. Regelmatig zie je het niet meer zitten en barst je in huilen uit. De pijn raakt je tot in je diepste wezen. Je wéét dat dit geen gezonde relatie is, maar toch. Het lijkt niet tot je door te dringen. Je verstand waarschuwt je, maar ergens diep in je overheerst een vertrouwd gevoel.

 

Een gevoel dat je uit je jeugd kent. Je ouders behandelden jou hoogstwaarschijnlijk precies hetzelfde. Als kind wist je niet beter; 'het zal wel zo horen'. Je weet niet beter. Daardoor val je sneller voor een partner die ook destructief gedrag vertoont. Je weet dat het ongezond is, maar je bent eraan gewend geraakt. Dat is een eerste reden waarom het zo moeilijk is om aan narcistisch misbruik te ontsnappen: het is een gewoonte geworden. Een andere reden is onwetendheid.

 

Wat is liefde?

Je denkt dat het normaal is hoe je narcistische of borderline partner jou behandelt. Je weet namelijk niet wat liefde is omdat het je hieraan ontbrak in je jeugd. Als kind ga je ervan uit dat je vader of moeder van je houdt, en zie je zijn of haar (destructieve) gedrag voor liefde aan. Als kind moet je dat wel geloven, want beseffen dat dit misschien niet zo is, is een te grote schok die een kind helemaal niet aan kan.

 

Je bent afhankelijk van je ouders om te kunnen overleven en daarom stop je de pijn weg, alsof die er niet is. Je verwart de destructie met liefde en dat herhaal je in latere relaties met je partners. Destructie, en niet liefde, is de kern van narcistisch misbruik.

 

Liefde of afhankelijkheid?

Daarnaast kun je liefde verwarren met afhankelijkheid. Een narcist of borderliner 'hangt' enorm aan je wat jou het gevoel van nuttigheid en onmisbaarheid kan geven. Dit in combinatie met het voortdurend afkraken van jou, geeft jou dan toch nog enig gevoel van waardevol zijn. 'Nodig zijn' is echter niet hetzelfde als 'geliefd zijn'.

 

Geleidelijk

Bovendien merk je vaak pas geleidelijk dat er iets niet klopt aan het gedrag van je partner en weet je niet direct vanaf dag één dat je mogelijk met een narcist of borderliner te maken hebt. Maar dan is het al te laat en ben je al verstrikt geraakt. Bovendien is niet iedereen bekend met de term 'narcistisch misbruik'.

 

Ontsnappen aan narcistisch misbruik

Als je weet waarom je in een destructieve relatie met een narcist of borderliner blijft hangen, kun je deze langzaamaan doorbreken. In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' behandel ik uitgebreid de bovenstaande en nog tientallen redenen waarom ontsnappen aan narcistisch misbruik zo moeilijk is.

Commentaren: 0