Theatraal gedrag van narcisten en borderliners

Met narcisten/borderliners maak je soms de vreemdste dingen mee. Dat heeft te maken met de emotionele chantage die ze toepassen en het theatrale aspect van de narcisme- en borderlinestoornis. In dit artikel deel ik een aantal bizarre voorvallen die ik met mijn narcistische ex-partner meemaakte. 

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner relatie opvoeding ouders kind kinderen vader moeder theatraal drama hysterisch

Narcisme en borderline staan in de DSM-IV vermeld in cluster B, vergezeld van de antisociale en de theatrale persoonlijkheidsstoornis. Deze vier stoornissen hebben 'overdreven gedrag' met elkaar gemeen.

 

Dit uit zich in ongepaste, bizarre en dramatische gedragingen waar je als redelijk denkend mens niets van begrijpt. Maar ook in een overdreven extraverte uiterlijke verschijning, extreme (fantasie)verhalen die een gemiddeld mens niet meemaakt, en het zich toe-eigenen van een niet-bestaande, geweldige status.

 

Publiekelijk voor schut zetten

Narcisten en borderliners zetten jou graag voor schut in het bijzijn van anderen. Ze projecteren hun eigen tekortkomingen publiekelijk op jou zodat jij je kapot schaamt. Dan hoeven zij even niet naar hun eigen falen te kijken.

 

Ze tonen aan iedereen hoe slecht jij hen wel niet behandelt om zo ieders medeleven te krijgen. Want als jij slecht bent, ben je volkomen slecht en moet iedereen dat weten.

 

Ze maken stampij, worden woedend of barsten in huilen uit. Vooral borderliners kunnen heel hysterisch reageren; narcisten zijn iets minder hysterisch omdat die aan hun 'reputatie' moeten denken.

 

Een aantal voorbeelden

Hieronder beschrijf ik een aantal bizarre voorvallen en zogenaamde 'grapjes' die ik met mijn narcistische ex-partner meemaakte. Wellicht herken je er iets in bij de narcist of borderliner in jouw leven, en besef je dat je niet de enige bent die zoiets meemaakt. 

 • We hebben afgesproken. Ik sta voor zijn deur, maar hij doet niet open en neemt ook de telefoon niet op. Na vijf minuten in de stromende regen doet hij alsnog open, gierend van de lach. 'Grapje!'
 • 'Per ongeluk' trekt hij mijn sieraden of riem kapot, of veegt de make-up van mijn gezicht af.
 • Ik draag een shirt met een dubbele laag stof en een veiligheidsspeld erin en, wetende hoe lomp hij is, vraag ik hem nog om op te letten. Natuurlijk rukt hij het even later kapot. Ik waarschuwde toch? Hij, verbaasd: 'Nee, dat deed je niet, ik had wel gewond kunnen raken!'
 • In de tram komt hij een kennis tegen en raakt (dronken) in gesprek over mij. 'Ik dacht dat zij al minstens 40 jaar oud was toen ik haar ontmoette!', klinkt het luidkeels en wijzend naar mij. Ondertussen stap ik beschaamd uit en loop weg. Een kwartier later gaat mijn mobiel: 'Waar ben je nou?' (ik was trouwens nog geen 30 toen)
 • 'Jij wilde niet meegaan en nu ben ik onderweg mijn mobiel kwijtgeraakt!' (ik ging inderdaad niet mee omdat hij weer dronken was) 'Ik vroeg je om mij op te halen maar dat wilde je ook weer niet. Door jou ben ik nu mijn mobiel kwijt.' (terwijl ik er niet eens bij was)
 • De zon schijnt, ik zet mijn nieuwe zonnebril op. 'Dat is beter, zo zie ik je agressieve ogen niet.'
 • In de kroeg schept hij op tegen vrienden: 'Als ik mijn vriendin bel, komt ze mij meteen ophalen.' Op één van die avonden sneeuwt het en, bezorgd als ik ben om wat er gebeurt als hij onderweg naar huis weer voorbijgangers uitscheldt, stap ik op de fiets om hem op te halen. 'Zo, ******wijf, ben je daar eindelijk?' Nadat ik er wat van zeg (zinloos), vertrekken we. Onderweg klinkt tussen al zijn dronkemansgebrabbel opeens de vraag: 'Wil je met me trouwen, schatje?'
 • We zijn in een redelijk drukke winkelstraat waar we ruzie krijgen. Hij (dronken) gooit zijn fiets neer en loopt stampvoetend weg. Ik loop met mijn eigen fiets aan de hand achter hem aan. Tevergeefs probeer ik hem tot bedaren te brengen, waarop heen en weer geschreeuw volgt. Twee voorbijgangers schieten mij te hulp. Ze denken dat hij mij lastigvalt en één van hen grijpt hem direct bij zijn kraag, balt zijn vuist en heeft een blik in zijn ogen alsof hij ieder moment een genadeklap gaat uitdelen. Dat kan ik maar nét voorkomen door de jongens met veel, heel veel, moeite ervan te overtuigen dat er écht niets aan de hand is.
 • We zitten op een terras. 'Ik wil je niet meer zien, het is over. Je doet me écht pijn, schatje. Ga maar weg.' Ik vraag wanhopig en verbaasd waar dit opeens vandaan komt. (stiltebehandeling volgt) 'Ssst, er zijn mensen om ons heen, straks gaan ze nog slecht over mij denken.' Ondertussen kook ik vanbinnen, want hij weigert te antwoorden. (later blijkt dit weer een 'grapje' te zijn)
 • 'Ik heb al zoveel pijn in mijn leven gekend. Ik kan tegen pijn, hoor.' En bijt zich vervolgens in zijn bovenarm. De gebitsafdruk verandert later in een flinke blauwe plek.

Herkenbaar?

Herken je iets in de genoemde voorbeelden? Weet dan dat je niet alleen staat. Schaam je nergens voor en geef ook niet jezelf de schuld dat je dit allemaal pikt. Er komt een tijd dat je leert hoe je hier boven kunt staan en voor jezelf kunt opkomen. Dat is een proces en leerweg waar je doorheen moet.

 

Nog veel meer voorbeelden

In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' bespreek ik het theatrale aspect verder, wat in meerdere kenmerken van narcisme en borderline naar voren komt, evenals hun geweldige acteertalent. Aan de hand van nog veel meer voorbeelden van gedragingen, uitspraken en gesprekken kom je erachter waarom ze zo doen én vertel ik wat je hier nu precies mee aan moet.

 

Commentaren: 3 (Discussie gesloten)
 • #3

  Rashid (woensdag, 26 september 2018 11:37)

  Kort samengeweest met een chick, waarbij zij aan de ene kant warme aandacht verlangde en heel open was en te gelijker tijd dacht dat het een goed idee was haar frustraties op mij neer te gooien. Tot tweemaal toe ineens contact verbroken en dan ook nog eens denken dat ze ieder moment zomaar terug kan komen voor warme aandacht. Geen uitleg, geen verklaring. Na de tweede keer had ik iets van: F*#@ off! Hier niet meer! Zulke gevallen, zoals beschreven op deze site, brengen verwarring in je geest waardoor je in de pyschisch in de knoop komt. Zulke gevallen zijn NIET veilig om mee om te gaan, niet eens op een vriendschappelijke of associatieve manier! Ze schaden, op de lange termijn, jouw gezondheid en brengen gevaar om je heen. Oplossing? Dieis er: VERMIJDEN! Ik herhaal: VERMIJD ZE!

 • #2

  Hiernogeen (maandag, 23 juli 2018 04:06)

  Hij, nadat ik terug wil komen op wat hij een paar uur eerder gezegd heeft: "Dat heb ik niet gezegd. Waarom zoek je altijd het conflict met me op?"

 • #1

  Maria (donderdag, 12 april 2018 16:14)

  "Ik wilde jou mee naar Brussel nemen voor een weekend en toen kon ik mn huur niet meer betalen." "Dus dat ze mn huis hebben leeggehaald en ik op straat sta is jou schuld." En ik nam hem zonder blikken of blozen in huis met alle gevolgen van dien.