· 

Te hard je best doen voor de narcist of borderliner

In de omgang met een narcist of borderliner pas je je op extreme wijze aan de ander aan. Onder andere vanuit het verlangen naar erkenning. Iets wat je als kind hoogstwaarschijnlijk niet of onvoldoende kreeg wanneer je opgroeide met een vader of moeder met narcisme of borderline.

 

narcisme borderline narcist borderliner vader moeder kinderen ouders persoonlijkheidsstoornis psychisch emotioneel misbruik boek familie relatie ouderverstoting kindermishandeling jasmijn

Je wilt gezien worden. Je wilt dat er naar je geluisterd wordt. Je wilt serieus genomen worden. Je wilt goedgekeurd worden. Je wilt dat je bestaan niet genegeerd wordt. Je wilt waardering en begrip krijgen.

 

Als je bent opgevoed door een narcist of borderliner, ontbreekt het hier vaak aan. Alles draait namelijk om de ander. Jij krijgt alleen erkenning als je netjes doet wat de ander van je verwacht. Anders volgt straf. Niemand heeft oog voor wie jij daadwerkelijk bent. 

 

Als kind in zo'n situatie ben je voortdurend bezig om aan andermans verwachtingen en behoeften te voldoen. Je bent volledig afgestemd op je omgeving en houd je alleen maar bezig met: hoe voelt de ander zich? Waar heeft de ander behoefte aan? Wat kan ik doen om de ander gelukkig te maken? Je vergeet jezelf. Je kunt niet voldoende kind zijn als je jezelf niet volledig vrij kunt ontwikkelen.

 

Afhankelijkheid

Dit narcistische misbruik werkt door tot in je volwassen leven. Je voelt je heel wankel omdat jouw bestaansrecht hierdoor van anderen afhangt. Niet alleen van de narcist of borderliner, maar van iedereen. Je denkt van iedereen goedkeuring nodig te hebben bij alles wat je zegt, doet of zelfs maar denkt. Ontbreekt het daaraan, dan laat je jezelf belemmeren om te doen wat je zelf wilt. Als kind heb je geen keuze, maar als volwassene gelukkig wél. 

 

Het verlangen naar erkenning

In je jeugd voelde je je niet gezien of gehoord. Jouw ware 'ik' was onzichtbaar; zowel voor je ouders als voor jezelf. Dat was toen. Nu leef je in het nu. Het verleden is voorbij. Die erkenning waar je als kind naar verlangde, zal je nooit meer krijgen, simpelweg omdat die tijd voorbij is. Je wilt dus geen erkenning omdat je jezelf zonder die erkenning niets waard vindt (zoals je misschien wel altijd dacht), maar omdat je die in je jeugd miste. Je verlangen naar erkenning heeft niets te maken met je huidige leven in het hier en nu.

 

Goedkeuring van anderen is niet nodig

Is er toch een moment waarop je erkenning verlangt van je omgeving, bedenk dan: op dat moment voel je je weer even dat hunkerende kind van vroeger. Dat kind leeft namelijk altijd voort in jou. Nu ben je een volwassene en hoef je die oude behoefte niet meer te bevredigen. Zeg tegen je innerlijk kind: 'Ik geef jou erkenning, jij bent goed zoals je bent en doet niets verkeerd.'

 

Zoek en vind je de erkenning in jezelf, dan draag je die altijd bij je. Jouw eigen erkenning is niet wisselvallig en afhankelijk van anderen. Jij erkent jezelf om wie je bent. Niet om gedrag of goedkeuring door anderen, maar simpelweg om wie je bent als persoon. Niemand heeft goedkeuring van anderen nodig om te mogen leven!

 

Bovendien: wat is erkenning waard als de ander jou alleen maar erkent in hoeverre jij hem of haar zo gunstig mogelijk van dienst kunt zijn?

 

Meer lezen over erkenning

In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' ga ik nog veel dieper in op het verlangen naar erkenning. Waar komt het vandaan? Wat is de relatie tussen het verlangen naar erkenning en de omgang met een narcist of borderliner? Wat is de waarde van erkenning? Hoe herken en stop je met gedrag dat als enige doel het krijgen van erkenning heeft? Hoe erken je jezelf precies? En waarom kan het verlangen naar erkenning je eigenwaarde zo diep aantasten? 

Commentaren: 0